Pluta - adevăratul aur portughez.

Pluta - adevăratul aur portughez.

18.05.2014


Stapîna plutei cu adevărat poate fi numită Portugalia. Stejarul de plută este cea mai raspindită specie de copac în această țară. În orice colț al Portugaliei nu v-ați află peste tot veți vedea pădurile de plută sau cum i se mai spun la baștină "Montado".



Pentru a obține pluta nu e neapărat de a doborî copacul, așa cum credea-ți,  fiindcă de fapt pluta este scoarța copacului pe care oamenii o cojesc de pe acesta. Mai tîrziu scoarța se restabilește și procesul devine necontenit de plăcut pentru om.



De fapt procesul e puțin altfel : o dată la nouă ani manual, de pe suprafață copacului se taie stratul superior, care mai apoi se transmite la prelucrare.



Scoarța copacului de plută are o structură interesantă, asemănătoare cu fagurele de miere. Datorită acestui fapt pluta are densitatea scăzută, în cavitățile acestea se  formează gaz care are proprietăți folositoare despre care vom vorbi mai tîrziu.



Aceste date naturale sunt și cauzele proprietaților calitative ale plutei.

- Pluta este izolator natural termic și de sunet, de asta suprafețe din pluta mențin  căldura și anihilează zgomotul. Asta se datorează faptului existenții cavităților și a numeroaselor membrane în structura plutei.

- Materialul plutei este foarte rezistent la deteriorarea mecanica și abraziva. Cu alte cuvinte pluta este rezistentă și nu se roade așa de repede, asta o face un material de finisaj foarte bun. Datorită aspectului său neomogen orice daune cauzate sunt mascate, de parcă ați calcă iarba pe gazon.

- Datorită structurii fagure plinta este foarte elastică. La apăsare și presiune toate particulele membranei se îndreaptă și revin ușor la forma inițială. Anume asta și face plinta un material ideal pentru podele - pe așa podea e foate comod de mers din cauza amortizării. Astfel de podea este recomandată persoanelor care suferă de boli legate de aparatul locomotor.

- Pluta este complet impermiabilă și nu absoarbe gazul și praful. În compoziția ei se formează substanță organică numită suberina, un amestec din acizi grași și elemente spirtoase care nu permite gazului și prafului s-o pătrundă.

- Persoanelor alergice și celor care suferă de astm deasemenea le este recomandat materiale din plută din cauza impermiabilității sale.

-Pluta este material natural pe care cad direct razele solare. Ea protejează copacul de asta e făcută de Natura să fie puternică. Pluta nu este toxică nici chiar cînd e încălzită sau în procesul arderii, este inertă chimic, adică nu intră în reacție cu alte elemente chimice.















Deci pluta este larg raspîndită. Doamnele și domnișoarele care au încălțăminte pe talpă de pluta pot confirma cît de comod e să mergi pe ele. În timpul mersului picioarele nu obosesc atît de repede din cauza tălpii moi cu efect de amortizare. Materialul e durabil, rezistent și ușor de curățat. El poate fi numit într-o oarecare măsură veșnic, pîna la un anumit timp.

Pluta este raspîndita și în sfera construcției și reparațiilor - nu doar ca material din care se fac pardoseli dar și ca tapete pentru pereți, diferite panouri decorative.
 
Un exemplu poate fi producția companiei portugeze Granorte. Pardoselele acestui producător rezistă ani de exploatare, rămînînd ca noi o perioadă îndelungată. Mersul cu picioarele goale pe așa podea e foarte plăcută fiindcă datorită izolării termice acesta menține temperatura optimă pe orice anotimp al anului. Substratul din plută așternut sub pardoseală- este un izolator termic și de zgomot .


















O popularitate în rîndul designerilor o au panourile decorative Decodalle de la Granorte. Aceste panouri din plută pentru pereți sunt vopsite atît în nuanțe aprinse cît și în tonuri mai pastelate. Astfel se păstrează desenul nemaipomenit al texturii de plută și putem alege nuanța cea mai potrivită pentru amenajarea încăperii.



Vom fi foarte bucuroși să va vedem printre clienții noștri care vor decide să aibă acest material unical în interiorul locuinței sale.