Profilele de trecere: cum să mă clarific în variatate

Profilele de trecere: cum să mă clarific în variatate

02.07.2014
Fără profilele de trecere este imposibilă instalarea pardoselei din parchet laminat  este imposibilâ. Ei sunt produse într-o gama variată de culori, mărimi, materiale și modalități de funcționare. Plasticul și aluminiul sunt cele mai populare materiale din care se produc, mai rar putem întîlni profile din alamă.


Gama de culori este variată și ne permite să alegem profile nu doar în culori argintii și aurii dar și în culori identice celor mai rare specii de lemn.

Parametrii variază în lungime de la 90cm(mai rar 93cm), 100cm, 135cm, 180cm, 200cm si 270cm, iar în lățime variază de la 7mm pîna la 100 mm și mai mult.

Modalitățile de montare a profilelor de trecere pot fi de tip închis și deschis, cu sau fără elemente adiționale de unire.
Tipul de montare deschis este cel mai ușor și prezintă fixarea cu ajutorul șurubului prin găurile profilului.

Tipul de montare închis reprezintă montarea cu șuruburi sau/și cu ajutorul cleiului care intră în canelura din partea inferioară a pragului, apoi se întărește de podea cu cepuri din plastic.
Profilele de trecere au diverse soluții de funcționalitate:

Decor. Decalajul format între două pardoseli ușor se poate ascunde și decora cu ajutorul acestor profile.

Protecția marginilor. În timpul planificării încăperilor arhitectorii nu de fiecare dată reușesc să facă podele dintre două încăperi la același nivel. La trecerea dintre acestea deseori se formează un prag, care ar trebui să fie protejat cu profil de trecere, pentru a preveni deformarea pardoselei de la margine.



















Protecția unitorului. Deseori designerii întrebuințează în practică combinarea dintre două pardoseli diferite ( teracotă și laminat, linoleum și mochetă, ș.a). Problema unirii acestor suprafețe diferite dispare atunci cînd folosim profilul de trecere, care se montează ușor și ne permite finisarea estetică a suprafeței.



















Sunt foarte populare profilele de trecere cu elemente antiderapante care sunt raspîndite la pardosele amplasate în zone cu risc majorat de alunecare.



















În cazul cînd suprafețele de podea se află la nivele diferite există profile de trecere speciale care pot fi amplasate în unchi. Acestea sunt proiectate pentru a prelua diferență de nivel între două tipuri pardoselii. Suprafață profilelor de trecere poate fi netedă sau zîmțată.